^Oldal tetejére

Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 7

Kutyaiskolánk állatorvosa

Dr. Prohászka Márta
Elérhetőségek:
Mobil:06-30/9574-979
TEL/FAX: 33/440-198
Rendelő:
2510 Dorog, Bécsi út 79.

WEBOLDAL

Vizsgaszabályzatok

ÚTMUTATÓ az FCI vizsgák lebonyolításához:

FCI - Vizsgaszabályzatok 2012

 

HPO, BH, Nemzetközi Mondioring Szabályzat 1-3:

MEOE Vizsgaszabályzat gyűjtemény

  

FCI Agility Szabályzatok:

FCI Agility Szabályzat magyar nyelven

 

Hirdetés

Az agilityről.

Az agility egy nagyon izgalmas és egyben összetett kutyás sport, ami a kutya és gazdája közötti jó kapcsolaton és kommunikáción alapul.

A pálya sokféle akadályból áll; főleg ugró akadályokból, alagutakból, szlalomból, karikából és a három zónás akadályból, melyek a hinta, a palló és a palánk (a zónások utolsó része a zóna, ami más színnel van jelölve és a kutyának ez érintenie kell legalább egy lábbal). Ezekből az elemekből 15-20 darabot használnak fel a verseny pálya felállítására a bírók, ahol ezek sorrendje mindig más kell hogy legyen. Az akadályokat a kutyák teljesítik, a mi feladatunk pedig az, hogy mutassuk illetve mondjuk nekik a következő akadály irányát, típusát. A pályát lehetőleg hibátlanul és a minél gyorsabban igyekeznek teljesíteni a versenyzők. Minden egyes új pályán meg kell találnunk azt az útvonalat a kutyánknak, és magunknak is, amin hiba nélkül és a leggyorsabban teljesíteni tudjuk.

 

Az ember és kedvence között semmilyen fizikai kontaktus nem lehetséges, egyedül a megtanult hang és testjelzésekkel irányíthatjuk őket.
Három méretkategória van, amit az ebek marmagassága alapján határoznak meg; legkisebbek a minik 35 cm alatti kutyák, középső kategória a midi 35 és 43 cm között, majd a maxik 43 cm fölött. A méretkategória szabja meg, hogy milyen magas ugró akadályt fog ugrani a kutya.

Még a hibákról egy pár szót; háromféle hiba lehetséges az ötpontos, a megtagadás és a kizárás. Ötpontos hibát sokféleképpen be lehet gyűjteni; az ugrólécek leverésével, a zónás akadályokon a zóna átugrásáért, a kutya vagy az akadály megérintésével, egy szlalomhibával (kivéve ha az a bemenetnél történik). Megtagadást akkor int a bíró, ha a kutya kihagyja a soron következő akadályt vagy elrontja a szlalom bemenetet. Kizárás pedig akkor kaphat egy páros ha a pályát nem a megadott sorrendben teljesítik, vagy ha egyéb szabálytalanság történik,például motívációs eszközzel a kezében indul el valaki, vagy ha a kutya a pályára piszkít.
Ezek a legfontosabb szabályok, persze sokkal több részlete is van de ezeknek ismeretében ha megnézünk egy futamot már tudni fogjuk mi miért történik! :)

Én 2003-ban szerettem bele az agilitybe, még nagyszüleim keverék kutyájával, Mukival. Egy évvel később megkaptam első saját kutyámat, egy sheltiet, Mickeyt. Vele nagyon jól mentek a versenyek. 2006-ban válogatottságot szereztünk világbajnokságra, majd 2007-ben ismét. 2006-ban kaptam Rokka kutyámat, aki egy mudi lány. Vele először 2010-ben, aztán 2011-ben voltunk válogatottak. A 2011-es világbajnokság egyik csapatfutamát két csapattársammal együtt meg is nyertük. A kezdetektől fogva egészen 2012-ig Gödöllőn edzettem, ahol trénereim Veres Zsuzsa, Szép András és Széchi Péter voltak. 2011-ben Piliscsabára jelentkeztem egyetemre ezért ide is költöztem. A közelben a dorogi kutyaiskola adott lehetőséget arra, hogy megismertessem a környék kutyásaival is ezt a nagyszerű sportot. Aki szeretne együtt sportolni kedvencével, egyúttal a kapcsolatukat is fejleszteni, új dolgokat tanítani kutyájának, azt szeretettel várom edzéseimen!

 

Egy rövid ízelitő munkánkból és eddigi eredményeinkből:

 

 

2013.02.17. Kraft Agility Kupa: medium A3 jumping 3. hely

2013.04.21. IMCA válogató 1. forduló: medium Open jumping 1. hely

2013.05.11. IMCA válogató 2. forduló: medium Open jumping 1. hely

2013.06.01. IMCA válogató 3. forduló: medium Open agility 4. hely


2013.06.09. Bergerac-Macleod Kupa: medium A3 agility 4. hely,

jumping 1. hely

COPYRIGT © 2013 www.dorogikutyaiskola.hu